Beretta 694 Cal.12, proba in poligon a noii suprapuse de tir.

Se numeste 694 noua suprapusa de tir cal.12 Beretta: in lista se pozitioneaza intre 692 si top-ul de gama DT11. De la primul contact se aprecieaza estetica, de nedezvaluit intr-o arma de tir sportiv.

Bascula din otel se prezinta cu un aspect sportiv, datorita laturilor care prezintă un profil oglindit cu linii diagonale, evidentiate de o grafica tehnica de culoare albastra. Marginile lucioase care înconjoară profilurile laterale, precum și ace cu balamale reflectă filozofia apreciată a modelului Dt 11. Finisajul Nistan, gri opac, oferă contrastul corect al culorii pentru un întreg cromatic de succes.

 

 

 

Intărit


Greutatea basculei Beretta 694 a fost crescută cu aproximativ 20-30 de grame în urma unui tratament pentru „îngrășare” al profilelor laterale: acest lucru conferă un plus de echilibru și stabilitate centrului nervos al puștii.

Noua formă a basculei și a patului permite un câmp vizual mai larg; în mod specific, în partea superioara a pustii in spatele cheitei de frangere, au fost realizate două caneluri progresive care însoțesc profilul basculei. Scopul este de a crește câmpul vizual și nu de a forța trăgătorul să ridice capul de pe linia vederii, un adept al multor „zero”.

Pe cadrul basculei, cursorul sigurantei a fost revizuit cu un nou tip de sagrin.; versiunea de probă, varianta Sporting, avea și un selector de tevi, care poate fi implementat cu un glisor care este transversal cu cel al sigurantei.

 

Pat cu B-Fast sau fara


Patul Beretta 694 în lemn de nuc grad 2.5 în versiunea Trap este disponibil (dreapta și stânga), cu inclinatii 29/39, 32/42 și 35/45, din care ultimul și cu pat reglabil B-Fast. Versiunea Sporting are un pat complet revizuit, cu un pistolet mai lung cu forma anatomica; totul a fost conceput pentru a încerca să ofere trăgătorului cea mai naturală poziție posibilă a mâinilor. Măsurile versiunii Sporting (stânga și dreapta) sunt 35/50 și 35/55, acestea din urmă cu patul reglabil B-Fast.

Sistemul de inzavorare a tevii este nou, folosind un buton (pinul cu piston) care se reglează în timp pentru a menține un tiraj constant. Este poziționat mai in fata decât de obicei, separat de cruce. Mai mult, suprafața metalică este redusă, pentru a reduce/limita senzația de căldură pe mâna slabă în ședințele de tragere extinse.

 

Tije și mecanici


Pentru tevile Beretta 694, este suficient un cuvânt: Steelium Plus. În limba Beretta înseamnă oțel concentrat Beretta, foraj adânc, forjat la rece și întindere în vid pentru a oferi metalului cele mai bune caracteristici. Tevile Steelium Plus au o conicitate triplu progresiva în interiorul tevilor, foarte alungit și variabil, deoarece lungimea tevilor variază: scopul acestei geometrii interne este de a obține un grupaj mai dens și mai compact, cu o forță reziduală mare de penetrare a alicelor (ruperea talerului), cu mai puțin recul și ridicare. Tevile, numite Optima Bore Hp, sunt asamblate cu un monobloc finisat cu stick, cromat intern și au socuri fixe (două și o stea) pentru versiunea Trap, în timp ce cea Sporting are un set complet de cinci socuri, în clasice măsurători (5, 4, 3, 2, 1 stea, dintre care primele trei sunt potrivite pentru tragerea cartușelor de oțel), numită Optima Choke Hp. Deși Beretta 694 este livrat deja echilibrat, acesta poate fi personalizata suplimentar datorită B-Fast Balancing System (opțional). Tevile sunt de fapt pregătite pentru sistemul de greutati magnetice, odată ce piesa a 3a a fost îndepărtată (5, 10 și 15 grame). Sistemul este intuitiv și foarte simplu; permite trăgătorului să schimbe echilibrul armei pe placul său, având în vedere posibilitatea de a introduce greutăți și în pat (de 20 sau 40 de grame).

 

Testul de etapă


Beretta 694 a fost pusă la proba pe un traseu de vânătoare de lângă Lonato del Garda, oferindu-i autorului un demn 19/25 ca prima serie. Pe raza de filmare, după ce a făcut o aprovizionare abundentă de cartușe Fiocchi din oțel de 28 de grame de 7 ½, impresia este – așa cum a fost cazul celorlalte modele ale Casei introduse recent pe piață – a unei puști ușoare, care inspiră o senzație bună utilizatorului. Beretta 694 respectă obedient intențiile trăgătorului, dar nu-l abandonează în momentul tragerii. În ceea ce privește balistica, este foarte puțin de spus, un punct de referință de încredere sigură în categorie. Linia zveltă și conică este foarte plăcută și cu adevărat inovatoare. Echilibrarea pare a fi optima, deja scos din cutie.